Učitelia predvedú umeleckú tvorivosť na súťaži Chalupkovo Brezno

13.10.2012 Brezno

Brezno 12. októbra (TASR) - Do celoslovenskej prehliadky umeleckej tvorivosti učiteľov Chalupkovo Brezno (12. – 14.10) sa prihlásilo takmer 90 pedagógov, nakoľko zúčastniť sa jej môžu aj Slováci žijúci v zahraničí, do 45. ročníka sa prihlásili aj učitelia z Rumunska, Srbska a Ukrajiny. TASR to uviedol predseda organizačného výboru Július Obernauer.

Podujatie dnes dopoludnia už neoficiálne začalo, a to seminárom Tvorivosť a uplatnenie dramatizácie v edukačnom procese predprimárneho vzdelávania. Oficiálne slávnostné otvorenie Chalupkovho Brezna však bude o 17.00 h v obradnej sieni mestského úradu v Brezne.

Tri literárne osobnosti

"Tento ročník je venovaný trom významným literárnym osobnostiam, ktoré pôsobili v Brezne a blízkom okolí. Samovi Chalupkovi, Martinovi Rázusovi a Františkovi Švantnerovi," konštatoval Obernauer. Fakultatívny výlet v posledný deň podujatia venujú literátom. "Pôjdeme po stopách F. Švantnera a S. Chalupku." Rázusa si pripomenú krátkym audiovizuálnym programom, ktorý je pripravený v rámci otvorenia prehliadky.

Gro Chalupkovho Brezna je naplánované na sobotu 13. októbra. "Kedy sa konajú súťažné prehliadky v jednotlivých kategóriách a, samozrejme, súťaž vrcholí večerom víťazov spojeným s odovzdávaním cien a vyhlásením výsledkov Chalupkovho Brezna," konštatoval Obernauer.

Najsilnejšia je hudba

Súťažiť sa bude v šiestich kategóriách - umeleckom prednese poézie a prózy, výtvarnej tvorbe, literárnej tvorbe, speve ľudovej a umelej piesne, hre na hudobnom nástroji a tvorbe umelecko-dokumentárnych a vzdelávacích digitálnych programov. Pôvodne ich bolo sedem, avšak kategóriu skladateľská tvorba museli organizátori zrušiť pre nedostatok prihlásených.

Podľa slov Obernauera je tradične silne obsadená hudobná kategória, či už ide o spev alebo hru na nástroj. "Ale tohto roku máme vyše 20 prihlásených aj do výtvarnej tvorby. Čo bolo zarážajúce po predošlé roky, umelecký prednes sa nám ako keby začal vytrácať. Ale myslím si, že to je fenomén, ktorý nezasahuje len učiteľov, ale ako sa dozvedám, aj všeobecne, čím ďalej tým menej máme recitátorov." Tohto roku sa však prihlásilo 10 súťažiacich do kategórie umeleckého prednesu, Obernauer tak dúfa, že sa ho podarí zachovať a oživiť.
 

Vyberte región